en kvinna, två katter och en massa tjöt

lyckat fusk

januarisoppa

FSIH – Före Sopp-i-hällande.

Fisksoppa med saffran ser man lite här och var, men det är ofta massor (MASSOR) av ingredienser och min lättja parad med viss glömska gjorde dagens soppa till ett experiment. Ett lyckat dito. Å andra sidan – med vitlöksbröd till kan ingenting gå fel.

Jag satte på ugnen till vitlöksbröden.

Medan ugnen blev varm plockade jag fram en gryta, hällde i en skvätt olja och i den oljan fräste jag en halv purjolök, en lök, tre tomater, några persiljestjälkar (!) och en halv röd paprika. Allt finhackat. Vanligt folk skulle ha stekt i lite fisk också (lax eller torsk eller vad för miljövänligt gottis man för dagen kan hitta), men där slog mitt dåliga minne till. Den där fisken som jag var säker på att jag hade i frysen fanns inte där.

Det jag nu hade hemma (goda grönsaker är ju inte det sämsta) fick fräsa en liten stund (ja men en LAGOM stund. jag klarar inte att laga mat som det går att skriva riktiga recept efter), sen hällde jag på tre dl vatten och i det vattnet stänkte jag ner tre matskedar hummerfond. Hittade en kryddtärning (Knorr, I love you) med timjan och basilika som fick koka med. När den löst sig rörde jag ner en burk creme fraiche med vitt vin/schalottenlök/senaps-smak.

Röran fick puttra på låg värme medan jag fördelade en burk kräftstjärtar i två djupa tallrikar. Klippte över ganska mycket färsk persilja. Man gillar persilja.

Varför jag inte lägger kräftstjärtarna i grytan? De blir lätt sega då. De får bo på tallriken, de värms när man häller över soppan sen.

Vid det här laget var ugnen varm. På med varmluftsblåset och in med vitlöksbröden.

Estetiska människor återvänder nu till soppan och kanske mixar den slät. Jag tycker att hackade grönsaker är snygga som de är, så jag struntar i att mixa den. Tog fram en liten kaffekopp där jag pytsade i en tesked salt och en påse saffran. ”Mortlade” saffranet i saltet med baksidan av en sked, för att riktigt krossa till det det sista jag gjorde. Jag inbillar mig att smaken kommer fram ÄNNU mer då. Ner med det i soppan. Pudrade också över lite cayennepeppar – lite! – bara för att få lite extra icke temperaturrelaterad värme.

Ser bröden färdiga ut?
Ja, det gör de.
Ut med dem ur ugnen.

Häll soppan över kräftstjärtarna. Ät. Njut (hoppas jag, det gjorde åtminstone vi). Två stooooora portioner, alternativt tre mer normala, får du ut av detta.

Från start till mål tog det ungefär en kvart. Inte illa va? Och, som sagt, har man fisk i OCKSÅ så blir det säkert också jättegott. Och ännu mer mättande. Då tror jag att fyra personer kan bli mätta och glada.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s