en kvinna, två katter och en massa tjöt

stoppa plågsamma gratäng-försök!

Nämen alltså, detta ska inte bli plågsamt, hoppas jag. Gratänger är snudd på idiotsäkra! (he, jinxar jag kvällens middag nu tro?) Jag skulle egentligen göra speciallasagne i dag (tänkte hyvla zucchini att varva med istället för pastaplattor), men blev inspirerad av en vän som skulle laga tacogratäng efter ett recept på kolhydrater.ifokus.se (ett recept som emellertid inte lät kul nog för mig) – så fick jag en idé att testa något eget.


nä, jag fick tyvärr inte med alla ingredienser eftersom jag fick ännu fler idéer efter att jag hade fotat

Fram med långpanna, i med en skvätt rapsolja. Skär ner – i ganska stora och ”chunky” bitar – följande:

  • 1 stor zucchini
  • 3 tomater
  • 2 lökar (nej, inte DE lökarna snuskis där ;))
  • ca 15 cm purjolök
  • 1 gul paprika
  • 1 röd paprika

Salta lite, vräk eventuellt på en del vitlök om du gillar det (det gör vi). Häll över en burk svarta bönor (kanonbra proteinkälla och faktiskt en fin mex-grej!).

Stek ca 500 gram köttfärs (…eller quornfärs/kycklingfärs för den som inte äter kött) med en påse tacokrydda som vanligt. Om du inte gillar maltodextrin(smakförstärkare) och annat snusk så kan du för all del göra egen tacokrydda – googla lite, det dräller av recept på nätet. Körde ner en stork burk salsa i köttfärsen, hällde sedan den blandningen i ett jämntjockt lager över grönsakerna i långpannan. Hällde på ostsås, klattade över en burk vitlöks-creme fraiche, hyvlade över lite ost och så SKJUSS in i ugnen.

 Jag satte ugnen på ca 200 grader, och där står den nu och doftar underbart, min testgratäng. 20-30 minuter kanske blir lagom?


gott eller inte? spänningen är olidlig

Gratängen kan man äta med nachos eller tortillas om man så önskar, vi äter den med som den är med avokado i kväll. Det dräller ju av grönsaker i den, så det funkar nog finfint så.

***************************************

Facit: det blev jättegott (väldigt högt betyg från oss båda), och en dryg halvtimme i ugnen blev bra. Jag kan verkligen rekommendera det där med att äta en avokado till, det gifte sig väldigt fint med den kryddiga gratängen och den milda och lena avokadon.

Annonser

3 svar

  1. Verkar mycket nyttigare och godare än den jag gjorde. Fast barnen skulle nog skrika om att det är för mycket grönsaker.. (;-)

    10 augusti, 2011 kl. 19:36

    • Man får gömma dem ordentligt under köttfärsen och ostsåsen 🙂

      10 augusti, 2011 kl. 20:34

  2. Idiotsäkert….När jag fyllde 25 gjorde jag gratäng, 15 minuter innan gästerna kom var köket fyllt med svart rök.

    Blev köttbullar och mos från gatuköket mitt emot istället.

    12 augusti, 2011 kl. 09:01

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s