en kvinna, två katter och en massa tjöt

jaaaa, vad är det jag ska göra på nya jobbet…?

Vet inte. Jodå. Lite. Men man vet ju aldrig vad det blir e-g-e-n-t-l-i-g-e-n.

Jag kommer som en av två svenskar att jobba i en global ”task force” (tänk tajta dräkter och slängkappa, nej, förresten, gör inte det) som håller på med verksamhets- och process-utveckling. Vi jobbar ju med stooooora projekt, som måste granskas och genomföras på systematiska vis, inte bara likadant (eller förbättrat…!) från projekt till projekt utan helst också mellan kontor i olika länder. Ofta samarbetar vi, köper saker av varandra, lånar personal – ja, det finns många anledningar att inte göra allting olika enbart beroende på geografi.

Mitt blivande gäng arbetar inte bara med utveckling utan också med implementering och audits. När en nytt arbetssätt ska sjösättas åker denna bunt människor runt och berättar hur det ska göras, stöttar, finns där under en kort period. Det räcker ju som bekant inte med att skicka en instruktion med posten för att folk ska få lust att följa (eller ens LÄSA…) den. Sedan måste man naturligtvis vid vissa skeden i projekt ha kontrollstationer – går det som vi vill? Gör vi som vi ska?

I första skedet ska jag jobba med implementering och utveckling. En föreslagen arbetsuppgift (som vore jättekul, men aningens utmanande språkligt sett) är åka runt på olika konstruktionskontor – främst i Europa – och kolla vad de har för lokala instruktioner som kan vara användbara för olika syften. Alla kontor har kommit olika långt med olika arbetssätt, och det är synd att missa kalasbra saker bara för att de ligger i lokala instruktioner istället för i divisions- (en division kan ha kontor i massor av länder) eller rent av i
grupp-instruktioner (i e instruktioner för Företaget med stort F i HELA världen, oavsett om tåg eller flyg eller vadsomhelst ska byggas).

Utmaningen? Tja. I Sverige skriver vi de flesta lokala instruktionerna på engelska, men i Tyskland? Tyska! Frankrike? Franska! (nej, jag kan inte mer än beställa öl på franska, i stort sett) England? Norska! (nej, nu skojade jag ju). Ofta talar ju personalen mer eller mindre hygglig engelska så man kan fråga fråga fråga, men vi har kontor på platser där engelskakunskaperna också är ganska skrala.

Ja, det låter väl förfärligt luddigt, men så är det.

En instruktion? Ja, våra processer kan beskriva allt från extremt hands-on saker som t ex hur man fäster ett bultförband på bästa vis (inte mitt kompetensområde :)), eller ger ut en ritning i ett visst CAD-program till hur en fullständig konstruktionsgenomgång för ett mångmiljardprojekt ska genomföras.

Så ba’!

Annonser

8 svar

 1. Spännande! Det blir mycket resande framöver dårå, gissar jag???

  23 mars, 2011 kl. 19:12

  • Det hoppas jag verrrrrrrkligen 😀

   23 mars, 2011 kl. 20:21

 2. Jag är så glad för din skull! Hoppas det blir kanoners! 😛

  24 mars, 2011 kl. 19:25

 3. Gnällspiken

  Roligt! Grattis!
  Behöver du hjälp får du väl ringa, jag är ju numera Technival writer.

  25 mars, 2011 kl. 21:48

 4. Roligt! Men du kommer att vara stationerad i Sverige? Eller? Blir det fortfarande Västerås isåfall?
  Kram

  26 mars, 2011 kl. 00:27

  • Yes, basen blir Västerås (som är ”huvudkontor” i Sverige). Annars hade jag nog tvekat, med huset och allt…!

   26 mars, 2011 kl. 11:04

 5. Bokmoster

  Men! Det är klart att jag ställer upp – som din personliga assistent/tolk. Tyskland, inga problem, och i Frankrike kan jag nog beställa både vin o mat 😉 Men allt det där tekniska, det kan du ju få ta hand om!

  26 mars, 2011 kl. 14:32

 6. Cecilia i Houston

  Jag hoppas att Texas antligen bygger jarnvagen mellan Houston och Dallas och koper lite svenska tag sa att du far komma hit och styra upp! Men med det budgetunderskott som vi har, och den guvernor vi, har sa ar det ganska otroligt. Plut.

  28 mars, 2011 kl. 18:51

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s